Winhall BarnHouse

Winhall, VT

August 30, 2016

An epic view of mountains and woods was the motivation for this major exterior and interior remodel of a 19th century farmhouse. The skeleton of this home revealed two smaller timber-framed structures that combined to form a 64′ long shell. Much of the original structure was revealed by strategic demolition, which was followed up with adding a highly insulated SIP shell outside the original envelope. Alchemy maintained the intimate 7’-2” high ceilings in half of the ground floor, while opening up the kitchen as a two-story space bridging the original buildings’ history. Large glazed openings reveal the structure and help the new exterior merge seamlessly with the landscape. The charcoal wood siding and metal roof provides a striking contrast to the smoked white oak window and door trim assemblies.